Time:

Thu May 09 // 08:45 - 11:45

Price:

free

Location:

Dokk1

Seats left:

0

Language:

danish

DIGITAL // SOCIAL // INNOVATION – DIGITALE TRANSFORMATIONER I DET OFFENTLIGE

CFIA inviterer til internationalt udsyn og inspirerende talks om fremtidsperspektiver inden for offentlig digital innovation med eksperter fra NESTA og Dansk Design Center.

Key Take-aways

  • Internationale tendenser indenfor digital social innovation (DSI)
  • Hvordan udnytter vi de digitale muligheder til at forbedre liv og styrke medborgerskab, frivillighed og demokrati?
  • Hvordan designer vi tillid og transparens samt styrker værdiskabelsen for mennesker i fremtidens digitale løsninger?
  • Pop-up løsningsgalleri – et udpluk af aktuelle digitale services og løsninger fra Aarhus Kommune

Digital social innovation bringer mennesker og digitale teknologier sammen for på nye måder at løse sociale og samfundsmæssige udfordringer. Med et par stærke oplægsholdere i form af Peter Bæck (NESTA) og Christian Villum (Danish Design Centre) vil vi i Center for Innovation i Aarhus byde velkommen til en formiddag, hvor vi bliver klogere på, hvad Digital Social Innovation (DSI) er samt hvilke potentialer og udfordringer vi skal have for øje, når vi laver og designer digitale løsninger i det offentlige.

 

Hvad er Digital Social Innovation og hvordan kan vi udnytte de digitale muligheder til sociale- og samfundsmæssige formål v/ Peter Bæck, NESTA

Peter Bæck er leder af the Centre for Collective Intelligence Design ved Nesta, som er en international fond, der arbejder med innovation. Peter vil stille skarpt på tendenserne inden for DSI og herunder, hvordan vi i det offentlige kan udnytte de potentialer, som digitaliseringen afføder i relation til e-democracy, medborgerskab og frivillighed.

 

 

Design af fremtidens offentlige digitale services v/Christian Villum, DDC

Christian Villum er Director of Digital & Future Thinking i Dansk Design Center, som arbejder for øget dansk innovation i både den private og offentlige sektor gennem design. Christian vil gøre os klogere på, hvordan fremtidens digitale offentlige services ser ud, og hvordan vi kan bruge design til at sikre digitale løsninger, der bibeholder et menneskeligt præg og skaber tillid.

 

Pop-up løsningsgalleri

Til arrangementet åbner vi et pop-up løsningsgalleri, hvor du kan komme og se og høre mere om nogle af de spændende digitale løsninger og services, som vi i Aarhus Kommune arbejder med. Læs mere om de enkelte løsninger nederst.

 

Program (8.45-11.45):

  • Velkomst
  • Oplæg ved Peter Bæck: Hvad er Digital Social Innovation og hvordan kan vi udnytte de digitale muligheder til sociale- og samfundsmæssige formål?
  • Pause og besøg i løsningsgalleriet
  • Oplæg ved Christian Villum: Principper for design af digitale løsninger i det offentlige
  • Besøg i løsningsgalleriet og tak for i dag!

 

Stand: Digital borgerinddragelse

Vil du som borger gerne give dit perspektiv på ændringer, der skal ske i dit lokalområde, men ved ikke helt hvordan du skal gøre det? Tænker du, at det måske er lidt for bøvlet? Fortvivl ej. I Aarhus Kommune er vi godt i gang med udviklingen af ’Deltagelsesportalen’, som har til formål at gøre det let som borger at bidrage med input til kommunen – f.eks. i forbindelse med høringer. Derudover arbejder vi i projektet Digital Bydel på at sænke barrieren for deltagelse ved brug af interaktive installationer, der kan placeres ude i byrummet og forbinde det digitale og det fysiske.

 

Stand: Real Or Fake News (ROFN):

Fake News er et begreb, som de seneste år har fået en masse opmærksomhed på grund af den hastighed det spredes med og deres politiske konsekvenser. Derfor er det særlig vigtigt at øge befolkningens evne til at skelne mellem fup og fakta, og gentænke undervisningsformaterne for kildekritik. ”Real or Fake News” er en social Virtual Reality-oplevelse med et omkringliggende læringsforløb målrettet udskolingen i folkeskolerne, som bringer eleverne ind i et fiktivt miljø, hvor de skal forholde sig kritiske til informationer de støder på. Der arbejdes lige nu på en ny version af VR-oplevelsen målrettet gymnasieelever.

 

Stand: Datademokratiet

Internet of things med sensorer, netværk og kameraer overalt skaber en ny teknologisk tidsalder. I kombination med sociale medier og intelligente søgemaskiner indsamles gigantiske datamængder non-stop: big data er en realitet og en datarevolution er i gang. Bibliotekerne har i et projekt afdækket, hvordan og hvorfor biblioteket kan understøtte datadannelse og understøtte at borgere, virksomheder og foreninger f.eks. kan blive bedre til at træffe beslutninger og generere viden ved brug af dataværktøjer og -visualisering.

 

Stand: Opdag Aarhus

Opdag Aarhus er Aarhus Kommunes tur-app. Her har du mulighed for at udforske spændende naturområder og få nye kulturoplevelser i Aarhus Kommune. Opdag Aarhus skal relanceres og gøres endnu mere brugervenlig. Opdag Aarhus handler om at opdage nye sider af din by, du bestemmer selv hvor i Aarhus du vil gå og hvornår det passer ind i din hverdag. I den nye lancering lægges der endvidere vægt på, at brugeren selv vinger de temaer/kategorier af, som man vil opdage/opleve – hvorefter dit eget kort designes med et eventuelt ruteforslag. Det skal også være muligt for brugeren at dele deres oplevelser – dele deres favoritrute. Opdag Aarhus kommer til at indeholde forskellige spændende kategorier alt lige fra natur, kunst, podcast, historiske træer, Lys på Aarhus, musikhistorie og meget mere.

 

Stand: Job on the run

Digital Jobmatcher, der matcher ledig i Aarhus Kommune med ledige jobs i Aarhus Kommune. Matchningsmotoren matcher på uddannelsesniveau; kvalifikationer og kompetencer samt personlig arbejdsprofil. Derudover indeholder konceptet en geolokaliseringsfacilitet, der gør det muligt ikke blot at se, hvor de ledige jobs befinder sig – også når den ledige bevæger sig rundt i byen. Kommer man forbi et job, hvor man matcher over 85%, kommer der en notifikation in på mobilen.

 

Det giver motivation for den ledige – så at sige at blive sin egen jobkonsulent og set fra virksomhedens synspunkt fungerer Job On the Run som en slags dynamisk ”screeningsrobot”, der tager toppen af rekrutteringsbestræbelserne.

 

Stand: AarhusArkivet

Hvordan får vi formidlet byens historie på en alternativ måde end i de traditionelle støvede historiebøger? AarhusArkivet.dk er Aarhus Stadsarkivs online indgang til byens historie. Her finder man ikke bare store mængder billeder og filmklip fra byens historie, men også udklipssamlinger om byens adresser og organisationer, diverse publikationer, folketællinger og vejvisere, og ikke mindst samtlige mødereferater fra Aarhus Byråd 1867-1940. Disse møder er første skridt mod en samlet indgang til alle beslutninger, som byens betydelige råd og nævn gennem tiden har truffet.

 

Stand: eReolen

Hvordan kan de digitale muligheder øge læselysten og understøtte dannelse i alle aldre? eReolen er bibliotekernes bud herpå. Alle 98 danske kommuner er med i eReolen, hvor der tilbydes danske e-bøger, netlydbøger, skøn- og faglitteratur samt podcasts.